Herdenken en Vieren

Herdenken en Vieren

Iedere dag, direct na het stallen van de fietsen, passeren honderden Canisianen op weg naar het schoolgebouw een zuil. Zij zijn zo gewend aan die stenen pilaar aan het einde van het pad dat het ding nauwelijks wordt opgemerkt. Toch is deze zuil voor de school vol betekenis, – een verwijzing naar verhalen uit de periode 1940 – 1945.

De Tweede Wereldoorlog is een omvangrijk verhaal, – een samenstelling van honderdduizenden andere verhalen. Door het hele Rijk van Nijmegen heen kunnen monumenten gevonden worden, die verwijzen naar mannen en vrouwen, die het leven gaven voor de bevrijding van Nijmegen.

James Earl Hoover bijvoorbeeld, ligt begraven op de Canadese Oorlogskerkhof in Groesbeek. Hij was in 1943 een briljante leerling in Alberta en werd toegelaten tot het  militaire programma van Queen’s university. Amper 21 jaar oud  zou hij in de bossen rondom Kleef het leven laten, getroffen door een mortiergranaat.

Of wat te denken van Frits Coerwinkel, een Ubbergse jongen, die in 1942 met uitstekende  cijfers voor zijn HBS-A het Canisius College verlaat. Als zeer jonge student aan de hogeschool van Tilburg weigert hij een loyaliteitsverklaring te ondertekenen. Niet alleen zorgde deze principiële weigering dat zijn toegang tot onderwijs werd geblokkeerd, ook werd hij gedwongen zich te melden voor de Arbeidseinzats. De Berlijnse fabriek waar hij te werk werd gesteld, werd op 22 november getroffen door een geallieerd bombardement. Frits Coerwinkel zou niet ouder worden dan 17 jaar.

Om de verhalen uit het Rijk van Nijmegen uit die periode weer een gezicht te geven wordt aan het Canisius College van 1 april tot en met 15 mei aandacht besteed aan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in het  Rijk van Nijmegen. Derdejaars mavo-, havo- en wwo-leerlingen gaan middels het adopteren van een oorlogsmonument onderzoek doen naar het vooroorlogse Nijmegen: hoe kreeg het Nationaal-Socialisme vat op de stad, hoe wordt gepoogd het joodse leven in de benedenstad uit te wissen? En wat betekende het om als stad in de vuurlinie terecht te komen?

Frits Coerwinkels naam staat op die zuil aan het einde van het pad vermeld. Hij is een van de 62 schoolgenoten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn in Nederland, Nederlands-Indië, in Duitse of in Japanse concentratiekampen. Zijn daad van verzet was in al zijn bescheidenheid een daad van formaat. Een daad ook die ertoe leidde dat zijn naam terecht kwam op de zuil aan het einde van het pad.

De Nederlandse soldaat, de dwangarbeider, de bevrijder en de priester bovenop de zuil zwaaien iedere dag de huidige generatie Canisianen uit wanneer zij op weg zijn naar hun vrijheid. Frits Coerwinkel kan zijn verhaal niet navertellen, net als 62 andere Canisianen. Wij kunnen dat wel. Door elke dag luttele seconden stil te staan bij het monument op ons terrein herdenken wij hen die vielen voor de vrijheid die ons vandaag de dag ten deel valt.