Zomercampus Pontem College

Zomercampus Pontem College

Vorige week was het Canisius College gastschool voor 40 leerlingen van het Pontem College. Kinderen van vluchtelingen, de meesten uit Syrië. Ze hadden zomercampus op onze school en kregen ‘s ochtends de kernvakken en filosofie, ‘s middags film, dans en sport. De lessen zijn heel interactief: een taal leer je vooral door te spreken. De docent filosofie heeft als doel dat de leerlingen meer zelfvertrouwen krijgen en geeft de opdracht een filmpje te maken waarin ze zichzelf twee complimenten geven en een tip. Het blijkt niet alleen taalkundig een pittige opdracht, er moeten ook psychologische drempels geslecht worden, zoals verlegenheid en bescheidenheid. Maar het lukt. De een zegt dat ze goed kan tekenen en pianospelen, maar dat ze vaker moet oefenen. De ander zegt dat hij goed kan voetballen en koken maar dat hij meer zijn best moet doen om nieuwe gerechten te proberen. Niet alles uit Syrië is hier verkrijgbaar. Bij de afsluiting van de week zijn alle leerlingen enthousiast: ze hebben het heel fijn gevonden, veel geleerd en nieuwe vrienden gemaakt.