Welkom bij de Romeinen en Bataven

Welkom bij de Romeinen en Bataven

Van Romeinse reporter tot Bataafse influencer

In het project Welkom bij de Romeinen en Bataven gaan leerlingen op zoek naar sporen van de allereerste Nijmegenaren. Sporen die op en om het terrein van het Canisius College te vinden zijn.

Nijmegen ziet zichzelf graag als oudste stad van Nederland. Een van de eerste bewoonde plekken van Nijmegen lag bovenaan de huidige Berg en Dalseweg. Ruim 2000 jaar geleden werd hier namelijk een Romeins legerkamp (een castra) gebouwd. De Hunnerberg levert namelijk een prachtig uitzicht over de hele streek. Dat wisten de Romeinen ook, want zij wilden graag van veraf vijandige Germaanse stammen kunnen spotten. Het Romeinse kamp is allang verdwenen, maar het fantastische  uitzicht is er nog steeds. De huidige gebruikers van de Hunnerberg komen niet te paard of te voet, maar met fiets, bus of auto. Ook zijn ze niet met zwaarden bewapend, maar met laptops, mobiels, boeken en pennen. Waar ooit Romeinse soldaten sliepen pauzeren nu de leerlingen van het Canisius College.

Drie maanden geleden zijn de leerlingen van 1E en 1F hard aan de slag gegaan om in groepen van vijf, afleveringen te maken van het TV-programma `Welkom bij de Romeinen en Bataven.’ In het stadscentrum zijn historische locaties bekeken, Museum Orientalis kwam in beeld en ook het Valkhof Museum is bezocht.

Bij het maken van een TV-programma komt veel kijken: onderzoek doen om betrouwbare informatie te verzamelen, mensen interviewen, het maken van een storyboard, filmen al dan niet op locatie, acteren als presentator, historisch  figuur of quizmaster en nog veel meer.

Op vrijdagmiddag 14 februari (die voor deze gelegenheid is omgedoopt tot Cupido’s dag) worden de afleveringen aan een select publiek getoond. Dat is een spannend moment. Duidelijk zal worden dat Canisianen maar heel even de school hoeven uit te lopen om het Romeinse verleden van Nijmegen vast te leggen.

Het project is een geweldige leeromgeving om media-talenten, zowel voor als achter de schermen, te ontwikkelen. Dit jaar wordt het  project nog twee keer uitgevoerd en ook volgend jaar zal het  bestaan. Ben jij de nieuwe Youtube influencer of ga je voor een carrière als documentairemaker?

Van Romeinen tot influencers: het kan allemaal aan het Canisius College.

 

Voor meer informatie:

Yentl Betjes
Sharon Semeijn
Dennis Ratering