The World is our Classroom

The World is our Classroom

Waar waren je ouders ten tijde van 9-11?

In de maand waarin binnen Europa nieuwe grenzen worden opgeworpen, kijken leerlingen van 3 en 4 havo juist over de grenzen heen. Geschiedenis en actualiteit gaan in onze ervaringen van alledag moeiteloos in elkaar over. Maar wanneer is een gebeurtenis nu historisch en wanneer niet? Zijn wij, al kijkend naar de actualiteit, in staat om de geschiedenis op heterdaad  te betrappen? Die vraag stelden Geert Mak en de VPRO-redactie van In Europa zich enkele maanden geleden. Het resultaat is een vervolg op de vermaarde serie over de 20ste eeuw en een nieuw boek van de meesterverteller himself getiteld Grote Verwachtingen.

Bij dit mediaproject behoort nu ook een educatieve poot. Door heel Europa zijn scholen aan elkaar gekoppeld. Zo ook het Canisius College in Nijmegen. We gaan samenwerking met een school in Vari, een Grieks plaatsje, niet ver van Athene  gelegen.

De leerlingen van het Canisius College en het Palladio gaan in de komende weken met elkaar in gesprek. In die gesprekken onderzoeken de leerlingen van havo 3 het vraagstuk Migratie. Leerlingen van leerjaar 4 zetten hun tanden in Lastige Geschiedenissen.  De VPRO zelf zorgt voor tutorials waardoor leerlingen onderzoek leren doen, mensen te interviewen, fraaie beelden te schieten en beelden te editen.

Het eindresultaat waar we  ons op richten zal kleine, plaatselijke documentaires zijn, dicht bij het persoonlijke, vergelijkbaar met dat van VPRO’s In Europa.

Meer informatie: