Project hoogbegaafden

Project hoogbegaafden

Project Griekse mythologie en astronomie

Twintig leerlingen van basisschool de Muze presenteerden op 10 december een door hen zelf bedachte Griekse mythe met als afloop een metamorphose tot een sterrenbeeld.

In de eerste helft van het schooljaar heeft het Canisius College met de Muze samengewerkt in het bovenschoolse samenwerkingsverband om aan hoogbegaafde leerlingen extra uitdaging te bieden. Gedurende acht dinsdagmiddagen hebben de leerlingen zich op het Canisius verdiept in Griekse goden, helden, heldinnen en fabeldieren. Het einde van de verhalen was steeds dezelfde: een van de hoofdrolspelers werd een sterrenbeeld.

De leerlingen stelden een sterrenbeeld van een door hen bedacht fabeldier samen door een keuze uit de sterren van de noordelijke sterrenhemel. Van dit fabeldierensterrenbeeld maakten ze een tekening die op de laserbrander tot een sleutelhanger is gemaakt. Ze werden uitgedaagd om dit wezen te verwerken in een mythe waarin ook een zelf bedachte held(in) een rol speelde. De goden daarentegen moesten zich in hun mythe gedragen zoals het hen betaamt.

De vorm van de mythe was vrij. Zo kregen we prachtige geschreven verhalen, stripverhalen en stop motionfilmpjes te zien en te horen. Bekijk hier het 1e stop motionfilmpje en het 2e stop motionfilmpje.
Het project werd afgesloten met een bezoek aan het mobiele planetarium, een opblaasbare koepel waarin de leerlingen onder leiding van een student door het universum werden meegenomen.