WON manifestatie

WON manifestatie

Negatieve getallen in een heksenketel? Wetenschappelijke kunst? Geallieerden die zich vergissen? Met deze onderwerpen gingen onze Canisius WON leerlingen 3 juni naar de Radboud Universiteit voor de regionale WON manifestatie. Hier deelden scholen uit de Maas-Waal regio hun beste onderzoeken met elkaar. De beste presentaties van de dag gaan door naar de landelijke manifestatie in september.

Met recht zijn we op het CC trots op onze leerlingen:

  • Mirte van Eeten, Puck van Kraaij en Merel Schmidt uit 1f wonnen met hun onderzoek waarmee zij aantoonden dat uitleg over negatieve getallen aan de hand van ‘het verhaal van de heks’ basisschool scholieren helpt wiskunde beter te begrijpen. Maar bij vwo leerlingen werkt een theoretische uitleg ook erg goed.
  • Sam Benraad, Stijn Giesberts  en Jaro Halsema uit 2h deden diepgravend speurwerk in archiefstukken en lieten zien dat het vergissingsbombardement niet helemaal een vergissing was;  het doel was het Nijmeegs rangeerterrein. Zij deden het onderzoek samen met Koen de Wilde. Ook deze tweede klassers mogen door naar de landelijke finale.
  • De derde klassers Niki op den Camp, Eline Verheijden en Floortje Verheijden bestudeerden de werkwijze en motivatie van een kunstenaar, vervolgens maakten zij een eigen kunstwerk als persoonlijke vertaling van het bestudeerde werk. In de docentenkamer gaven de kunstwerken aanleiding tot levendige dialogen over de betekenis ervan. In de categorie derde klas werd het Maas Waal college uit Wijchen door de jury gekozen als derde regio-kandidaat voor de landelijke manifestatie. Felicitaties voor deze mede-WONschool.

Bij WON (wetenschapsoriëntatie) leren leerlingen door zelf onderzoek te doen hoe zij een goed onderzoek kunnen uitvoeren.