Lastige kinderen? Heb jij even geluk!

Lastige kinderen? Heb jij even geluk!

Het jaarlijkse Oudercafé stond dit keer in het teken van Omdenken. Berthold Gunster, grondlegger van het Omdenken hield een volle zaal met ruim 175 ouders en docenten een mooie spiegel voor. Als een kind of leerling zich anders gedraagt dan je verwacht, creëert je verwachting het probleem, maar niet het kind, aldus Gunster.

Verder hield hij het publiek voor dat je als ouder geen gids voor je kind bent. Je kind zoekt haar / zijn eigen weg. Als ouder ben je een sherpa,  je draagt de last en geeft advies, want de sherpa weet welke routes gevaarlijk zijn.

De zaal kreeg ook via herkenbare voorbeelden “problemen” voorgelegd met de vraag daar “oplossingen” voor te zoeken. Daarmee voelde het publiek mee in de wijze waarop omdenken een andere intentie vraagt.

Het was een inspirerend Oudercafé op basis waarvan ouders zelf aan de slag kunnen om ‘Ja maar’  te veranderen in ‘Ja en’ en problemen uiteindelijk te zien als startpunt voor nieuwe mogelijkheden.

De ouderraad, die het Oudercafé organiseert, was trots op de enthousiaste reacties van de aanwezige ouders en docenten.