Spring naar content

Succesvolle debatavond op het Canisius College

Afgelopen vrijdag vond er een bijzonder verkiezingsdebat plaats bij ons op school. Negen kandidaat-raadsleden gingen met vier leerlingen in debat over stellingen die de jeugd aangaan. Diverse partijen waren aanwezig: CDA, Groen-Links, P.v.d Arbeid, P.v.d Dieren, VVD, D’66, SP , 50+ en de Piratenpartij. Bijzonder was dat voor Groen-Links Olga Nijhof aanwezig was. Zij heeft hier op school en gezeten en is nog in de finale gekomen van de Lagerhuisdebatcompetitie. TV-opnamen van deze finale zijn nog op You Tube te vinden!

Dit debat is door een aantal leerlingen van onze debatclub georganiseerd in het kader van het project maatschappelijke diensttijd: Generatie aan Zet zijn 7 leerlingen bezig met een speciaal verkiezingsproject. De leerlingen organiseren alles zelf en hebben verschillende stellingen gekozen om over te debatteren.

Er werd over vijf stellingen gedebatteerd:

  1. Er moeten meer uitgaansplekken komen in Nijmegen voor jongeren tussen de 16 en de 18 jaar.
  2.  De gemeente Nijmegen moet meer geld besteden aan duurzaamheid en het verbeteren van het klimaat in plaats van het geld te steken in het verbeteren van de economie.
  3. De gemeente moet vaker referenda houden over belangrijke zaken, waarbij ook jongeren vanaf 16 mee mogen stemmen.
  4. De gemeente Nijmegen doet te weinig aan het stimuleren van scholen om het gesprek aan te gaan om de mentale gezondheid van de leerlingen te verbeteren.
  5. Alle openbare toiletten in de gemeente Nijmegen moeten genderneutraal worden gemaakt.

Hoewel het echte vuurwerk uitbleef, ontstonden er toch vijf geanimeerde debatten, waarbij ook het publiek actief betrokken werd. Veel indruk maakte de opmerking van Jolein, die onderzoek heeft gedaan naar mentale gezondheidsklachten bij leerlingen van middelbare scholen, en aangaf dat 1 op de 4 scholieren in Nederland daar last van had. Daar ligt een belangrijke taak voor de politiek en de middelbare scholen.

Het was een levendige avond, met veel betrokkenheid en een uitermate goede sfeer.