Jelle de Bruin wint de V-rede tijdens de Op weg naar Het Lagerhuis debatcompetitie

Jelle de Bruin wint de V-rede tijdens de Op weg naar Het Lagerhuis debatcompetitie

Voorrondes Lagerhuisdebat Arnhem: het team van het Canisius College komt tot aan de halve finale.

Wat zaten we afgelopen vrijdag 1 februari dicht bij de overwinning van het Onderweg-naar-het-Lagerhuisdebattoernooi in Arnhem! De voorrondes wonnen we glansrijk met 5-2, 4-3 en 5-2. Veelzeggend is dat we op de onderdelen teamgeest en humor elke ronde de punten ontvingen. Na drie rondes stonden we bovenaan in onze poule! Deze geweldige uitslag schiep verwachtingen. In de halve finale hadden we de moeilijke opdracht de stelling “kernwapens zorgen voor wereldvrede” te verdedigen. Ontzettend moeilijk. Rutger had nog een mooie act bedacht met een ballon en de speld van de oorbel van Sophie: niemand zou zo gek zijn om een oorlog te beginnen, omdat iedereen zou weten dat het afgelopen zou zijn met onze aarde. Ondanks deze originele vondst verloren we de halve finale van het team dat later de winnaar van de dag bleek te zijn.

Blij verrast waren we over de nominatie van Jelle de Bruin als een van de drie beste speechers van de dag. Hij hekelde  in zijn V-rede homofobe types als Johan Derksen die ‘keihard de deur dichtgooien van de kast waar leerlingen uit willen komen’. Mooie beeldspraak, mooie retorische kwaliteiten, wij kromden onze tenen! Wat een ontlading toen zijn speech gekozen werd als beste van deze Gelderse voorronde. Jelle mag dus door naar Amsterdam voor de ‘grande finale’.

Voor een vrijwel nieuw team, er waren slechts drie leerlingen bij die vorig jaar ook meededen, is dit een geweldige prestatie. Het schept veel verwachtingen voor volgend jaar, hoewel we dan wel de spitsvondigheid van Jip en de humor en originaliteit van Jesse zullen moeten missen. Gelukkig hebben zij al toegezegd het volgend jaar ons team te willen coachen.

Voor de leerlingen een unieke ervaring, voor mij als docent puur genieten van de creativiteit, de spitsvondigheid en de teamspirit van deze groep leerlingen.

Wil je ze een keer in actie zien? In het kader van de komende provinciale verkiezingen staan ze op vrijdagavond 22 februari in de aula van onze school te debatteren met kandidaat-leden van de Provinciale Staten van Gelderland over onderwerpen die de jeugd én Nijmegen aangaan. Provinciale Staten een ver-van-ons-bedshow?  Onze rector zal als deskundige uitleggen waar deze bestuurslaag voor dient en hoe deze ons leven beïnvloedt. Jullie zijn allen welkom!
Meer foto’s van deze dag staan in het nieuwe fotoboek: Op weg naar Het Lagerhuis – Debatcompetitie.