Tibbe en Marijn worden “ondervraagd” door de jury

Op 13 oktober 2017 vond de landelijke WON-manifestatie plaats. Hier streed een aantal scholen van leerjaren 1 t/m 4 om de eerste prijs.

We werden allemaal hartelijk ontvangen op de Radboud Universiteit Nijmegen met ‘cookie en zopie’. Hierna gingen we met z’n allen naar de collegezaal waar twee mannen een humoristische opening hielden. Nadat hun introductie was afgelopen, heeft een sterrenkundige haar kennis met ons gedeeld over exoplaneten.

Voordat Tibbe Kempen en Marijn van Kleef uit leerjaar 3 aan hun pitch met als onderwerp “verschillende zegwijzes van het weer in de talen Frans, Russisch en Nederlands” konden beginnen, heeft een promovendus Nederlands ons over haar onderzoek verteld: Hoe komt het dat mensen zich zo kunnen verliezen in een boek? Hierna werd het voor ons spannend. Het Canisius College streed met 4 andere groepen om de eerste prijs door een presentatie voor toeschouwers te houden. De onderwerpen waren erg divers; taalvakken, geschiedenis en aardrijkskunde.

Nadat alle presentaties geweest waren, trok de jury zich terug om alle presentaties te beoordelen en mochten wij genieten van een goed verzorgde lunch. Hierna mochten alle deelnemers en toeschouwers aan een workshop meedoen. We konden uit verschillende onderwerpen kiezen. Wij hadden bibberbeestje gemaakt. We mochten met diverse materialen het lijfje van het bibberbeestje maken. Door een trilmechanisme bewoog het bibberbeestje voort. Het grappige van deze bibberbeestjes, die we gemaakt hadden, was dat er geen één hetzelfde was.

Na de workshops gingen we terug naar de collegezaal waar de juryleden die winnaars bekend maakten. Helaas won het Canisius College niet de eerste prijs. Tibbe en Marijn kregen wel flinke complimenten voor de uitvoering van hun pitch en de wetenschappelijke diepgang op de taalanalyse! En natuurlijk zijn we apetrots dat ze het zover hebben geschopt!

Jasmijn Peters (3vd)