Politiek op het Binnenhof

Politiek op het Binnenhof

Woensdag 17 mei 2017, Verantwoordingsdag,  zijn we met een aantal leerlingen uit 4h en 4v met de bus naar het Binnenhof in Den Haag gegaan, extra interessant in deze tijden van formatie. In Den Haag aangekomen werden we ontvangen door een medewerker van ProDemos, een organisatie die educatieve programma’s organiseert voor verschillende doelgroepen.

Eerst moest de kennis opgehaald worden door middel van een quiz  Bij elk goed antwoord kregen we 1 cent en wie op het einde van de dag de meeste centen had mocht een prijs uitkiezen.

Vervolgens gingen we debatteren met een andere school over een wetsvoorstel om de leeftijdsgrens om alcohol te mogen kopen naar 21 jaar te verhogen. We werden ingedeeld in politieke partijen en een paar Canisius leerlingen bleken echte politici.  Dit was erg leuk en interessant om te doen want je voelt je voor even een echt Kamerlid. De rest van de dag brachten we door in de Tweede en Eerste Kamer. Voordat je de Tweede Kamer binnenkwam moest je door een beveiligingsscan heen. Voordat we de Kamer binnengingen mochten we een paar vragen stellen aan VVD-Kamerlid Chantal Nijkerk – de Haan. Dit was helaas heel kort, want zij moest al na 5-10 minuten weg om te stemmen.

Alle 150 Tweede Kamerleden waren aanwezig omdat er gestemd moest worden of informateur Edith Schippers aan mocht blijven nadat de formatie poging met Groen Links mislukt was. Ook de Eerste Kamer was de moeite waard. Veel leerlingen kenden deze historische ruimte wel van ‘Het groot dictee van de Nederlandse Taal’.

De dag werd beëindigd met een speurtocht met iPad op het Binnenhof en het Buitenhof. Hier waren veel bekende journalisten aanwezig van onder andere de NOS en Pow News. Er zijn deze dag dus veel BN’ers gespot. Het laatste uurtje van de dag mochten we zelf invullen waarna het weer richting Nijmegen ging.

Het was een hele leuke en echt leerzame dag!

Lonneke Wesseling & Amy Eikholt (4 vwo)