Canisius College prolongeert Gelderse titel

Donderdag 2 februari was het zover: de voorrondes van de debatwedstrijd van de VARA. Het nieuwe debatteam, bestaande uit 12 leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo onder leiding van Elly te Molder, vertrok per trein naar Arnhem.

Na een korte introductie werden de poules bekend gemaakt. Alle wedstrijden in onze poule werden gewonnen.  Pyke Withagen verblufte de jury met zijn indrukwekkende speech gericht aan onze huidige minister van onderwijs. Met deze speech haalde hij uiteindelijk de finale! Het gehele team werd gecomplimenteerd voor de aanwezige kennis, de argumentatie en ook voor de humor. Deze ingrediënten waren voldoende voor het behalen van de halve finale.  Na een spannend vaste rollen debat over de stelling: ‘De veiligheidsraad moet worden afgeschaft’, koos de jury na enig overleg voor ons. Hoewel we het zelf nauwelijks konden geloven stonden we dus na een jaar weer in de finale.  In een volle raadszaal in het stadhuis van Arnhem werden achtereenvolgens het vaste rollen debat, het 1 op 1 debat en het 360-graden debat gespeeld. En de winnaar: het Canisius College uit Nijmegen.

Natuurlijk hebben we dit goed gevierd, in aanwezigheid van de ‘gouden’ beker hebben we ons tegoed gedaan aan pizza en pasta.

Op naar de landelijke finales!

Door Hanne van Oss en Suzanne Jacobsen (5 vwo)

Bekijk de speech van Pyke.