Democratie in de uitverkoop

Een afvaardiging van de debatclub vertrok zaterdag 10 december, de dag van de mensenrechten, in alle vroegte naar Den Haag.  De staat van onze democratie stond de hele dag ter discussie.

Om inzicht te krijgen in wat jongeren vinden van de democratie van tegenwoordig organiseerde de organisatie International Debate Education Association (IDEA) een debatwedstrijd in Nieuwspoort, een plek waar normaal enkel politici en journalisten mogen komen. Luuc, Maia, José, Boas, Jesse, Pyke, Camiel en Igor gingen daar zaterdag onder leiding van Elly te Molder als twee debatteams heen.

Na drie spannende voorrondes tegen teams uit onder andere Amsterdam en Hilversum Combiwel, een welzijnsorganisatie in Amsterdam, werd de uitslag bekend gemaakt. Luuc, Maia, Boas en Jesse stonden in de finale! Terwijl zij argumenten bedachten voor de stelling “Arme mensen moeten twee stemmen krijgen bij alle verkiezingen” werd er een publieksdebat gehouden. Iedereen die aanwezig was kon zijn of haar mening geven over de stelling “Democratie heeft zijn beste tijd gehad” en ook hier konden prijzen gewonnen worden. Het gebruik van media door politici, het vertrouwen in de politiek en referenda kwamen allemaal uitvoerig aan bod. Na dit debat kwam eindelijk de finale. Na een mooie beginspeech van Maia en een spectaculaire samenvatting van het debat van Jesse ging de jury in beraad.

Na iets wat een eeuwigheid leek bracht de jury haar oordeel uit. De prijzen voor het publieksdebat gingen naar Igor, voor eerlijkste spreker, en Pyke, voor het brengen van diversiteit in het debat. De hoofdprijs, een reis naar Bratislava en deelname aan een internationaal debattoernooi, ging helaas niet naar het Canisius College maar naar Combiwel, een welzijnsorganisatie uit Amsterdam. Toch waren we erg blij dat we aan de wedstrijd hebben meegedaan, omdat dit een goede oefening was voor het Vara Lagerhuis debat in februari.

Igor Delen 6Va