Prijsuitreiking beste sector- en profielwerkstukken 2012-2013

Prijsuitreiking beste sector- en profielwerkstukken 2012-2013

Op dinsdag 5 maart presenteerden de genomineerde leerlingen op vmbo-t en de havo hun sector- en profielwerkstukken aan hun ouders, medeleerlingen en andere belangstellenden. Op woensdag 6 maart waren de vwo-leerlingen aan zet.
Via afwisselende presentaties lieten de leerlingen het publiek kennismaken met hun onderzoeken naar zeer uiteenlopende onderwerpen. De leerlingen met de beste presentaties ontvingen van de jury een beker en hun begeleider een bos bloemen. Alle genomineerden gingen met een bioscoopbon naar huis.

Vmbo-t

Dominique Majoor (directeur), Maria Aalbers (oud-docent wiskunde en voormalig PWS-coördinator) en Eline van Galiën (leerling uit 4Ha) waren op dinsdagavond de juryleden. Zij hadden de moeilijke taak om de presentaties op vmbo en havo te beoordelen.
In de presentatie van Willie Aalders, Melissa Gosen en Anouk Huisman werd duidelijk dat jongeren op het platteland, ver van een stad met uitgaansgelegenheden, gebruik (moeten) maken van de zogenaamde drinkketen.
Daphne Kersten en Boaz Peperkamp hebben hun hersenen gepijnigd over de vraag hoe emoties in onze hersenen ontstaan. Door hun duidelijke uitleg behaalden zij de eerste prijs op het vmbo.

Havo

Vanuit persoonlijke interesses onderzochten Stephanie Termont en Dirsa van Doeselaar of er op onze school meer dyslexie voorkomt dan vroeger en zo ja, wat hiervan de oorzaak is.
Roos Dieben en Claire van Honk hadden zich verdiept in de invloed van Coco Chanel op de Franse mode. De jury vond dat zij hiermee de eerste prijs in de M-richting verdienden.
Zal antibiotica ons in de toekomst ook nog kunnen genezen of is er gevaar voor resistentie tegen antibiotica? Dit was de onderzoeksvraag van Lisa Bults en Sedanur Büyütürk. Een waarschuwing voor te snel of veelvuldig gebruik van antibiotica bleek op zijn plaats.
Wie zou er niet over vloeistof willen lopen? Laura Budde en Matthijs Peeters
deden hiernaar onderzoek en het blijkt te kunnen! Dit verrassende onderzoek binnen de N-richting vond de jury een beker waard.

Vwo

De vwo-jury bestond uit Jack de Bruin (afdelingsleider), Toon Bovy (oud-docent Engels/roostermaker) en Mathijs Mientjes (leerling 5Ve). Zij beoordeelden op woensdag de presentaties van de vwo-leerlingen.
Eline Achterberg en Sanne Jeurissen zorgden voor een auditieve beleving waardoor we ons op de Grote Markt van Nijmegen in 1513 waanden.
Als voorloper van het NOS-journaal onderzochten Dorette Unk en Maaike Valé de betekenis van nieuwsliederen in de 17e eeuw. Ze brachten een nieuw Nimweegs nieuwslied ten gehore op de melodie van “Dat gaat naar Den Bosch toe”.

De schokkende mededeling dat de kans op zware aardbevingen in Nederland vrij groot is werd met een zelfgebouwde seismograaf toegelicht door Britt Albers en Milou Kennis.

Sarah Huijzer en Floor van Leeuwen lieten ons een reis met een capsule maken. Het was wel een reis van farmaceutische capsules door je slokdarm en maag.

De jury was onder de indruk van de presentatie van Jurre van Kuijk en Anne Mulleners over Trompe l’oeil: gezichtsbedrog bij 3D-objecten op een plat vlak. In de M-richting wonnen zij hiermee de eerste prijs.
Dat een zweverig onderwerp, zoals de magneetzweeftrein, heel exact kan worden onderzocht bewezen Stijn Meijer en Jeroen Verhagen in hun presentatie. De op schaal nagebouwde zweeftrein deed het prima. Ze legden stapsgewijs uit dat de bouw van een echte zweeftrein nog veel complexer is. Daarmee werden ze de winnaars in de N-richting.