40 jaar collegekamp

40 jaar collegekamp

Bron: De Gelderlander, 28 juni 2007

‘Speldjes in ’n hooiberg aan mooie ervaringen’
Collegekamp van Canisius is nu al 40 jaar een begrip in Nijmegen.

door John van Oppen NIJMEGEN – Het collegekamp vindt dit jaar al voor de veertigste keer plaats. Ondertussen moeten dus zo’n 10.000 mensen uit Nijmegen er herinneringen aan koesteren.

Wie ooit op het Canisius College heeft gezeten, raakt niet uitgepraat over de vaste afsluiting van het schooljaar aldaar.
Direct na de proefwerken en pal voor de zomervakantie is er voor de honderden jongens en meisjes uit de onderbouw de kampeerweek.
De eerste 33 jaar was dat bij een boer in de Drunense duinen, de laatste zeven jaar in Well.
Afgelopen vrijdag fietsten weer driehonderd leerlingen de 40 km naar Limburg en morgen, rond de middag, komen ze terug. Met blosjes op de wangen na zeven dagen van dolle pret en zeven minstens zo enerverende nachten.
„Wie zeurt over de jeugd van tegenwoordig, zou voor de aardigheid eens een weekje als staflid met ons mee moeten gaan. Dan vallen de schellen van de ogen. Dan zie je dat onze jeugd voor 98 procent bestaat uit scholieren met een hart van goud”, zegt Martin de Kleijn die nu voor het 24ste jaar het collegekamp leidt.
Tuurlijk wordt er kattekwaad uitgehaald. Tuurlijk moest er in die jaren wel eens iemand naar huis worden gestuurd. Maar het zijn speldjes in een hooiberg aan positieve ervaringen. „ Je zou als school anders wel gek zijn om het veertig jaar te laten voortduren, want er komt ontzettend veel organisatie bij kijken.”
Bouw maar eens slaap- en sanitaire voorzieningen op voor driehonderd leerlingen. Geef ze maar eens te eten. Alleen al voor het ontbijt is een team van achttien mensen in de weer om tachtig broden te smeren. En probeer elke ochtend, middag en avond maar eens een aansprekend programma in elkaar te zetten voor zo’n grote groep.
„Dat is nooit een probleem geweest,” zegt De Kleijn, „iedereen op school werkt er laaiend enthousiast naar toe. Veel oud-leerlingen melden zich zelfs graag als vrijwillig staflid voor die feestweek.”