Vwo’ers scoren met film over koffie

Bron: De Gelderlander, 16-10-2006

WORLD FOOD DAY

Vwo’ers scoren met film over koffie

Door onze verslaggever

AMSTERDAM/NIJMEGEN • Jelle Ros en Jasper Buijsters, twee vwo’ers uit Nijmegen hebben op de World Food Day een eervolle vermelding in de wacht gesleept.

Zij kregen de eervolle vermelding voor hun minidocumentaire van drie minuten over koffie. Gisteravond werden de prijzen bekend gemaakt tijdens grote manifestatie in Amsterdam. Uit 23 inzendingen. De drieminutenfilmpjes moesten de hongerproblematiek en eerlijke handel tot onderwerp hebben.
Jelle en Jasper (17) kozen voor hun drieminutenfilmpje de koffiehandel als uitgangspunt. Door middel van interviews met koffiehandelaren proberen ze een beeld te schetsen hoe eerlijk of oneerlijk de internationale koffiehandel is.
“We waren de jongste deelnemers. Alle andere inzenders waren ouder en hadden vaak een complete filmploeg tot hun beschikking. Wij hebben het filmpje met z’n tweeën gemaakt. Het dient tevens als profielwerkstuk bij ons op school”, reageert Jelle gisteravond.
De beide vwo’ers van het Canisius College uit Nijmegen zijn best tevreden met hun eervolle vermelding. “Maar of we nu nog iets krijgen, dat weten we niet eens”, zeggen ze lachend. “In ieder geval scoort het filmpje wel goed voor ons werkstuk op school.”
De manifestatie in Amsterdam werd gistermiddag geopend door staatssecretaris Pieter van Geel van (VROM). Er werden diverse activiteiten gehouden, waaraan ook politici deelnamen.
Zo gingen Bert Koenders (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Krista van Velzen (SP), Paul de Krom (VVD) en Kathleen Ferrier (CDA) met elkaar in debat over de vraag of eerlijk voedsel voor iedereen in feite geen mensenrecht zou moeten zijn.


Meer informatie over het profielwerkstuk van Jelle en Jasper kunt u vinden op www.faircoffee.nl.