Lokale politici zijn ‘gewoon niet aardig’

Ja, eigenlijk leek het de meeste 5 – vwo’ers van het Canisius College aan de Berg en Dalseweg wel leuk om eens een debat met lokale politici mee te maken. Wanneer het woensdagmiddag achter de rug is, zijn de gevoelens echter gemengd. “Het zou om de leerlingen gaan, maar de politici hadden weinig oog voor ons”, zegt Mourad. “Ik ben niet meer in de lokale politiek geïnteresseerd geraakt. Integendeel.”

Aan de zaal vol leerlingen – deelname verplicht – lag het niet. In lessen over de gemeenteraadsverkiezingen waren ze goed voorbereid op de woordenstrijd. Regelmatig gingen dan ook de vingers omhoog bij onderwerpen als het toelatingsbeleid in de horeca en preventief fouilleren.

Alleen: de jongeren zaten als groep in de zaal, en de raadskandidaten achter een lange tafel. Net als in de gemeenteraad.

Binnen de kortste keren vlogen de politici, en ook vertegenwoordigers van de horeca elkaar verbaal in de haren. Op een enkele kwinkslag richting zaal na, waren ze daarbij vooral op elkaar gericht. Een discussie die over studentenkamers moest gaan, verzandde zo in technische verhandelingen over scheefwonen, grondprijzen en het bouwen in het hoger en middensegment. En kledingregels in de horeca waren niet vervelend, die hebben ‘een zeker discriminatoir effect op de cliëntenkring’.

Toch vindt Annemieke het achteraf allemaal ‘heel erg leuk’. Maar ja, haar vader zit dan ook voor het CDA in de raad. Annemieke zelf neigt na het debat plots meer naar de VVD: “Want je moet veel te veel inleveren van wat je verdient.”

Nena is echter niet gewonnen voor de lokale politiek. “Ik vond ze gewoon niet aardig”, zo vat ze haar opinie samen.