Ouders en seks? Gadver nee, zeg

Bron: De Gelderlander, 7 december 2005
Door Jaqueline de Bekker

Auteur Ronald Giphart deed gisteren het Canisius College aan. Om te vertellen over zijn schrijverschap en zijn boeken. En om te ontkrachten dat hij seksueel gefrustreerd is. “Ik zeg wat anderen denken.”

Het is me wat. Denk je die verplichte lezing een beetje grappend en grollend door te komen, word je met gelijke munt terugbetaald. Wat heet, overtreffende munt. “In vijf minuten tijd, heb je nu al dertig keer je haar goed gedaan”, krijgt een giechelende leerling te horen.
Later tijdens zijn lezing, voorstelling, zal schrijver Ronald Giphart, het gedrag van die leerlinge beschrijven als typisch baltsgedrag.
“Jij zendt signalen uit. Als jij alleen in een kamer zit, kom je niet aan je kapsel. Zet je een jongen alleen in een kamer, dan krabt hij voortdurend aan zijn zak. In gezelschap doet hij dat niet. Nee, dan maakt hij zich breed en gaat hij harder praten. Waarom? Om indruk te maken. Precies de reden waarom zij”, wijst hij, “de hele tijd door haar haar strijkt.” Giphart, schrijver van boeken als Ik ook van jou, Phileine zegt sorry of Giph, was gisteren te gast op het Canisius College. In drie sessies ontving hij de bovenbouwleerlingen van havo en vwo. Een verplicht nummer, voor de leeslijst, maar dat maakt de meesten niet uit. Want de Utrechtse schrijver is populair onder pubers. Hij spreekt hun taal. De vergelijking van het meisje, Jacqueline geheten, dat haar haar constant fatsoeneert en de puber met het jeukend scrotum gebruikt hij om aan te geven dat ‘mensen seksuele wezens zijn’.
“Wij kennen één grote drift: overleven. En dat doe je door je voort te planten. Voor iedereen die hier in de zaal zit, zijn twee mensen met elkaar naar bed geweest en is er tenminste een klaargekomen.”
Boem, die zit. De volle zaal met 4havo/ vwo- leerlingen is in een klap stil. Ouders en seks? Gadver nee, zeg. Maar de Nijmeegse pubers hangen wel aan zijn lippen.
Hij doceert door leerlingen op hun eigen wijze te benaderen en hun opmerkingen scherp te pareren. Je kunt niet grappiger of alerter zijn dan Ronald Giphart.
En de schrijver Giphart is niet per se seksueel gefrustreerd, zoals een leerling suggereert. “Ik zeg alleen maar wat jullie de hele dag denken. En schrijven is een kunstuiting. Kunst is mensen anders naar dingen te laten kijken. Dat probeer ik te doen. En seks is een groot meer waaruit een schrijver continu kan vissen.”